LIVE TEXT | Război în Ucraina. Polonia și Ungaria au găsit o soluție pentru a calma furia agricultorilor. Trupele ucrainene s-ar putea retrage din Bahmut

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Polonia și Ungaria au găsit o soluție pentru a calma furia agricultorilor. Trupele ucrainene s-ar putea retrage din Bahmut

Este a 407-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că la Bahmut este cea mai dificilă situație din țară. El a menționat pentru prima dată de la începerea războiului cu Rusia că trupele ucrainene s-ar putea retrage din Bahmut.

FOTO Profimedia

UPDATE 06:50 Ucraina trebuie să obţină la viitorul summit al NATO garanţii de securitate

Președintele polonez Adrzej Duda a declarat că dorește să obțină garanții de securitate pentru Ucraina în cadrul summit-ului NATO de la Vilnius.

"Cred că direcţia occidentală a activităţii economice a Ucrainei va fi menţinută. Susţinem demersul Ucrainei de aderare la UE şi NATO. În timpul summitului de la Vilnius, dorim să obţinem garanţii de securitate pentru Ucraina", a spus Duda.

Polonia va livra Ucrainei încă zece avioane de vânătoare

Cu ocazia vizitei președintelui ucrainean la Varșovia, Andrzej Duda a anunțat că Polonia va livra Ucrainei încă zece avioane de vânătoare. Deja erau promise patru astfel de avioane MIG-29s care au fost deja livrate.

"Patru MiG-29 au fost predate Ucrainei în ultimele luni. Alte patru sunt livrate acum. Suntem pregătiţi să predăm încă şase avioane”, a declarat Andrzej Duda.

UPDATE 06:00 Polonia și Ungaria au găsit o soluție pentru a calma furia agricultorilor

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut o vizită în Polonia acolo unde a discutat cu omologul său și despre situația fermierilor nemulțumiți. El a afirmat că în următoarele zile vor fi anunțate decizii care vor ajuta fermierii nemulțumiți de importurile de cereale ucrainene.

"Am găsit o cale de ieşire, cred că în următoarele zile şi săptămâni vom rezolva în sfârşit toate problemele, deoarece nu pot exista îndoieli, complicaţii între parteneri atât de apropiaţi şi prieteni adevăraţi precum Polonia şi Ucraina", a spus el.

În timpul vizitei lui Zelenski la Varșovia, ministrul polonez al agriculturii, Henrik Kowalczyk a demisionat, pe fondul furiei crescânde a fermierilor. Aceștia nu sunt deloc mulțumiți de impactul importurilor de cereale ucrainene asupra prețurilor de producție interne, relatează news.ro .

UPDATE 05:00 Macron și von der Leyen militează pentru Ucraina în fața președintelui chinez

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen vor milita în favoarea Ucrainei într-o întâlnire cu președintele chinez Xi Jinping. Cei doi vor merge la Palatul Poporului din Beijing acolo unde vor discuta pe tema păcii din Ucraina.

Au existat presiuni asupra Chinei la nivel internațional pentru a se implica în încetarea conflictului militar din Ucraina, dat fiind faptul că președintele chinez are o relație apropiată cu Vladimir Putin.

Până în prezent, Xi Jinping nu a luat niciodată legătura telefonic cu omologul său ucrainean de la startul războiului din Ucraina. El a mers însă la Moscova acolo unde a reafirmat alianța cu președintele rus.

UPDATE 04:00 Zelenski menționează pentru prima dată că trupele ucrainene s-ar putea retrage din Bahmut

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că la Bahmut este cea mai dificilă situație din țară. El a menționat pentru prima dată de la începerea războiului cu Rusia că trupele ucrainene s-ar putea retrage din Bahmut.

"Pentru mine, cel mai important lucru este să nu ne pierdem militarii. Şi, cu siguranţă, dacă există la un moment dat evenimente şi mai intense şi pericolul ca noi să pierdem personal din cauza încercuirii, vor exista decizii corecte, adecvate, luate de generalul de la faţa locului. Sunt sigur de asta", a spus Zelenski.

Liderul ucrainean a afirmat, în timpul unei întâlniri cu omologul său polonez Andrzej Duda că cea mai multă muniție este utilizată pe frontul din Bahmut. Este o situație dificilă deoarece armata ucraineană are nevoie de mai multă muniție pentru a face față situației din estul Ucrainei, dar și din restul țării.

"Cel mai mare număr de arme şi artilerie este folosit acolo. Situaţia de acolo este foarte, foarte dificilă. Şi există lipsuri zilnice. Avem artilerie, avem suficiente obuze de partea noastră, apoi avem mai puţine. Acest lucru se întâmplă în fiecare zi. Avem succese în unele zone din Bahmut, avansăm - sau nu, şi ne retragem din nou pe poziţiile noastre”, a adăugat Zelenski.

UPDATE 00:00 Un avion ucrainean de mici dimensiuni s-a prăbuşit într-o regiune de la graniţa cu Rusia; pilot arestat

Un avion ucrainean de mici dimensiuni s-a prăbuşit miercuri într-o regiune rusă de la graniţa cu Ucraina, pilotul fiind arestat, au anunţat Serviciile federale de securitate (FSB), citate de agenţiile de presă ruse, relatează AFP.

"Avionul s-a prăbuşit în apropierea satului Butovsk, în regiunea Briansk, din motive necunoscute. Pilotul (cetăţean ucrainean), care a încercat să fugă spre teritoriul ucrainean, a fost arestat de o unitate de grăniceri", a declarat FSB, citat de agenţia Ria Novosti.

Incendiu într-o clădire a Ministerului Apărării, în centrul Moscovei

Un incendiu a izbucnit miercuri într-o clădire aparţinând Ministerului rus al Apărării, în centrul Moscovei, relatează dpa.

Pompierii au intervenit şi în scurt timp au stins incendiul care a izbucnit la etajul trei al fostei Academii militare Alexandrovsk, conform unor informaţii iniţiale.

Incendiul ar fi fost cauzat de cabluri electrice defecte, a indicat agenţia de presă rusă Tass, citând un reprezentant al serviciilor de urgenţă. Nu s-au înregistrat victime în incident, potrivit unui raport.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Ce se întâmplă în China?

5 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!